F-GGMP Zodiac Espace MGZ 3-0-S (Chambley F 1995)

F-GGMP Zodiac Espace MGZ 3-0-S (Chambley F 1995)

Reg: F-GGMP
Type: Zodiac Espace MGZ 3-0-S
Constructienr: 012
Eigenaar: ?
Locatie: Chambley (F) juli 1995
Bijzonderheden: Een ballon van het merk Zodiac. Bij het noemen van Zodiac zullen sommigen denken, die naam ken ik! Dat kan kloppen, de rubber-opblaas-boten worden ook vaak Zodiacs geoemd. Die komen in princiepe uit hetzelfde bedrijf.
Zodiac kent zijn oorsprong in begin 1900 als Société Française de Ballons Dirigeables et d’Aviation Zodiac. Toen fabriceerde men ballonnen en luchtschepen, maar ook vliegtuigen. Een aparte combi. Vervolgens is men zich gaat toeleggen op de opblaasbare-rubber reddingsboot.
In 1970 is Zodiac weer begonnen met ballonnen. O.a. weerballonnen. Kennelijk zijn er daarna ook enkele heteluchtballonnen gemaakt. Op internet kan ik daar niet veel ever terugvinden, maar het fotografisch bewijs zie je hierboven.
Inmiddels is Zodiac Aerospace de nieuwe naam voor Zodiac Espace en is een groot bedrijf geworden met tal van producten in de luchtvaart. O.a. opblaasbare glijbanen, vliegtuigstoelen, interieurs en vliegtuigsystemen. Heteluchtballonnen komen in dat rijtje niet meer voor. In Frankrijk zijn er bij mij 5 (F-GDZL, F-GEAF, F-GFZI, F-GGMP en F-GMAE) bekend. Ik weet alleen niet of ze momenteel nog luchtwaardig zijn.